GK Questions for Class 6

  1. What is the unit of luminous intensity ?
    Answer: Candela
  2. Which famous writer is known as Father of Snow Golf ?
    Answer: Rudyard K
  3. How many Schedules are there in the Indian Constitution ?
    Answer: 12
  4. Which planet is known as Red planet ?
    Answer: Mars
  5. In which country is Barail range located?
    Answer:- India.
  6. Which State in India has the broadest continental shelf?
    Answer:- Gujarat.
  7. Which is the wettest place in India?
    Answer:- Mawsynram.
  8. Which is area with annual rainfall less than 500 cm in a year?
    Answer:- Leh in Kashmir.
  9. How much average annual rainfall is experienced in the Rayilsema?
    Answer:- About below 60 cm.
  10. The distance between the northern most point in Kashmir and Kanyakumari covers about how many latitudes?
    Answer:- 300 Latitude.
  11. Seacoast of which state is the longest?
    Answer:- Gujarat.
  12. Which range of Himalayas is know for hill stations?
    Answer:- Himachal.
  13. Which is east of the Andaman and Nicobar Islands?
    Answer:- Indonesia.
  14. What is the difference between IST and GMT?
    Answer:- 5 hours 30 minutes.
  15. In which island of India is an active volcano found?
    Answer:- Barren Island.
  16. Kula, Kufri, Kajjair and Dalhousie are all tourists place of which state?
    Answer:- Himachal Pradesh.
  17. Which two river meet and form the largest delta in the world?
    Answer:- Ganga-Brahmaputra.
  18. Which region has the highest variability of rainfall?
    Answer:- Gujarat.
  19. The areas where monthly rainfall during October to December ranges 10 cm to 30 cm fall in which state?
    Answer:- Jammu and Kashmir.
  20. In which valley is the Himalayan pass Shipki La located?
    Answer:- Sutlej valley.
  21. Macmohan Line demarcates the boundary between which countries?
    Answer:- India and China.
  22. Which latitude passes through India?
    Answer:- Tropic of Cancer.
  23. Which river does not form any delta at its mouth?
    Answer:- Tapti and Narmada.
  24. Penganga, Wardha and Wainganga are the tributaries of which river?
    Answer:- Godavari.
  25. Which lake in India has the highest water salinity?
    Answer:- Sambhar.
  26. Which station has maximum annual range of temperature?
    Answer:- Delhi.
  27. Which are two coldertmenths in the northern part of India?
    Answer:- December, January.
  28. Which is the State having the highest rainfall by North-East Monsoon?
    Answer:- Tamil Nadu.
  29. During winter North-western part of India gets rainfall from which side?
    Answer:- Western disturbances.
  30. What is the national flower of Pakistan ?
  31. Answer: Jasmine
  32. What is the scientific name of Cockroach ?
    Answer: Periplaneta Americana
  33. What is the unit of luminous intensity ?
    Answer: Candela
  34. What is the unit of pressure?
    Answer: Pascal
  35. What is the unit of magnetic field?
    Answer: Tesla
  36. Which European countries are separated by Market Reef ?
    Answer: Finland and Sweden
  37. Market reef Gk questions
  38. Who is the author of Panchtantra ?
    Answer: Vishnu Sharma
  39. Which is the coldest planet in solar system ?
    Answer: Neptune
  40. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built with the collaboration of _____ ?
    Answer: Germany
  41. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was built with the collaboration of _____ ?
    Answer: Britain
  42. The Bhilai Steel Plant in Chattisgarh was built with the collaboration of _____ ?
    Answer: Russia
  43. Who is the first and only Muslim lady ever to rule the throne of Delhi ?
    Answer: Razia Sultana
  44. Who composed the national anthem of Bangladesh (Amar sona bangla) ?
  45. Answer: Rabindranath Tagore
  46. Who wrote the book Planned economy for India ?
  47. Answer: M. Visvesvaraya (He is known as father of Indian planning, his birthday September 15 isobserved as Engineer’s Day in India )
  48. Which is the oldest sports in the world ?
  49. Answer: Archery ( It is the national sports of Bhutan)
  50. What is the normal duration of Hockey game ?Answer: 70 Minue
  51. Which Minor Rock Edict of Asoka describes the conquest of Kalinga by Asoka ?
    Answer: No. XIII (13)
  52. Who is the author of Joy of Numbers ?
    Answer: Shakuntala Devi
  53. Who is the creator of the painting The Potato Eaters ?
    Answer: Vincent van Gogh
  54. Folketing is the parliament of which country ?
    answer: Denmark
  55. What s the chemical name of Lime stone ?
    Answer: Calcium Carbonate
  56. Zero degree centigrade equal to _________ degree Fahrenheit ?
    Answer: 32
  57. Zero Kelvin in Kelvin scale is equal to ____________degree Celsius in Celsius scale ?
    Answer: -273.5 Degree Celsius
  58. Madhya Pradesh shares its border with how many states?
    Answer:- 5.
  59. Which is the state that is top in the cultivation of flowers?
    Answer:- Tamil Nadu.
  60. Which region has the oldest rocks?
    Answer:- Aravallis.
  61. Which river emerges from Amarkantak plateau in Madhya Pradesh?
    Answer:- Narmada.
  62. Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath and Mussorie lies in which state?
    Answer:- Uttrakhand.
  63. The Himalyas are approximately how many kilometer long?
    Answer:- 2,500 KM.
  64. Which longitudes determines the Indian Standard Time?
    Answer:- 82.5°E.
  65. Which is the oldest mountain range in India?
    Answer:- Aravali.
  66. The small and marginal farmers will get irrigation facilities through which plan?
    Answer:- Ganga Kalyan Yojna.
  67. In India, what is the main limiting factor for cultivation?
    Answer:- Indequacy of water supply.
  68. Which state is the largest producer of black pepper in India?
    Answer:- Kerala.
  69. Jhum cultivation is a method of cultivation which is used to be practiced in which state?
    Answer:- Nagaland.
  70. Which is not an important plantation crop of India?
    Answer:- Grapes.
  71. Which cause rainfall in the north-western parts of India during Winter Season?
    Answer:- Western disturbances.
  72. South west monsoon contributes to India’s total rainfall upto the extent of how many percentages?
    Answer:- 80-90 percent.
  73. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar Islands?
    Answer:- Saddle Peak.
  74. At where do the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
    Answer:- Nilgiri Hills.
  75. On the basis of rainfall patterns, India has been divided into how many number of rainfall regions?
    Answer:- 62.
  76. If you want to visit sambhar lake, to which state you will go?
    Answer:- Rajasthan.
  77. When the top layer of the soil is removed over a large area by running water, what is it called?
    Answer:- Sheet erosion.
  78. Of the gross cropped area in India, the food grains occupy howmany percentages?
    Answer:- 60 to 70 percent.
  79. Which crop are grain with the on set of mansoon and are harvested in September-October?
    Answer:- Kharif.
  80. Which state leads in the production of maize?
    Answer:- Punjab.
  81. Which Pairs is the highest peak of India?
    Answer:- Kanchanjungha.
  82. Which city lies to the western most longitudes?
    Answer:- Jaipur.
  83. Which is the capital of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli?
    Answer:- Silvassa.
  84. Kanchipuram is in which state?
    Answer:- Tamil Nadu.
  85. In Thornthwaite’s scheme of classification of climate, what does ‘E’ indicate in the context of India?
    Answer:- Arid climate.
  86. Which region does not receive much rainfall in the south-west monsoon season?
    Answer:- Eastern Himalayas.
  87. Which state receives rainfall from north-east monsoons?
    Answer:- Tamil Nadu.
  88. Which is considered to cause an adverse of effect on Indian monsoon?
    Answer:- El-nino.
  89. In which district is the highest point of Eastern Ghats located?
    Answer:- Visakhapatnam.
  90. Among the States of India, which one has the oldest rock formations in the country?
    Answer:- Karnataka.
  91. The Himalayas are formed of parallel fold ranges, which is the oldest range?
    Answer:- the Great Himalayas Range.
  92. Which country has the longest international boundary with India?
    Answer:- Bangladesh.
  93. India is the seventh largest country in the world and how much area does it cover approximately?
    Answer:- 32,00,000 sq. km.
  94. How much percent land area of India is covered by plains?
    Answer:- 43.3.
  95. Which state is with the largest area under waste land?
    Answer:- Jammu and Kashmir.
  96. ‘Syntaxial Bent’ is a feature of which range?
    Answer:- Himalayas.
  97. Which city will never get the vertical rays of the Sun?
    Answer:- Srinagar.
  98. In terms of area, India is which largest country of the world?
    Answer:- Seventh.
  99. The Karakoram Highway connects which pair of countries?
    Answer:- China-Pakistan.
  100. What is the approximate length of the coast-line of India?
    Answer:- 6,000 km.
  101. Among the Union Territories of India, which one has the largest size?
    Answer:- Puducherry.
  102. Which correct sequence of places going from the east to the west of India?
    Answer:- Jorhat, Bhopal, Ahmedabad, Rajkot.
  103. The Himalyas are approximately how many kilometer broad?
    Answer:- 150 to 400.
  104. How many islands of India are located in the Bay of Bengal?
    Answer:- 204.
  105. The Himalayas consist of how many main parallel ranges from north to south?
    Answer:- Three.
  106. How much percentage land areas of India is covered by mountains?
    Answer:- 10.7
  107. Driest areas of India which lie in Rajasthan have howmuch average annual rainfall?
    Answer:- Less than 1 cm.

You May Also Like

About the Author: Masters Academy

Mr. Abdul Hafeez Shaik is one of the renowned innovative Trainer and The director of "Masters Academy" which is located in Kadapa and has been teaching to competitive students since 2004 and He worked in the most prestigious institutes of India, He can guide the students in a better manner in developing their competitive career. while interacting with thousands of his competitive students He understood clearly the areas, where most of the students are making mistakes in achieving government jobs. He is renowned educationalist and he has multiple degrees. He has worked as trainers trainer to train the faculty how to teach to the competitive aspirants. His achievements are nothing but his successful students, who achieved by their dedicated work, hard work and his guidance added advantage to them. As he loves this teaching job in guiding the disciplined dedicated students made him choose his career by his choice. He worked as Trainer, Software Engineer, HR Manager, Life Coach, Associate Professor, orator, Chief Editor, Author, Social Activist and many more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *